POZNÁME VÍŤAZOV JUBILEJNÉHO 10. ROČNÍKA LOGICKEJ OLYMPIÁDY INTELEKTOVO NADANÝCH ŽIAKOV

28.04.2022 Prešov

Prešov 28. apríl (PU) – Pedagogická fakulta (PF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove už po desiatykrát zorganizovala tradičné finálové kolo Logickej olympiády žiakov so všeobecným intelektovým nadaním na Slovensku. Finále sa zúčastnilo 170 intelektovo nadaných žiakov z celkového počtu 2271 zaregistrovaných.
Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov patrí do portfólia projektov celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Súťaž pravidelne organizuje Pedagogická fakulta PU, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, Odbor školstva Okresného úradu v Prešove a Mesto Prešov. „Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov je súťaž určená žiakom so všeobecným intelektovým nadaním. Môžu to byť intelektovo nadaní žiaci, ktorí sa vzdelávajú v školách pre intelektovo nadaných žiakov v triedach pre intelektovo nadaných žiakov v klasických školách alebo intelektovo nadaných žiakov vzdelávaných formou integrácie v klasických triedach základných škôl,“ priblížil Ľuboš Lukáč, interný doktorand na PF PU a učiteľ intelektovo nadaných žiakov.
Súťaž prebieha v dvoch súťažných kategóriách: v kategórii A (žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ) a B (žiaci 5. – 9. ročníka ZŠ a žiaci osemročných gymnázií do 15 rokov). Do súťaže sa tohto roku zaregistrovalo celkovo 2271 intelektovo nadaných žiakov zo 74 škôl z celého Slovenska, pričom školské kolo realizovali registrované školy na základe inštrukcií organizátorov.
Finálové kolo Logickej olympiády sa uskutočnilo 25. apríla (výsledky sa následne vyhodnocovali) a zúčastnilo sa ho 84 intelektovo nadaných žiakov v kategórii A a 86 v kategórii B. Z celkového počtu 170 súťažiacich bolo 124 chlapcov a 46 dievčat. Ide o intelektovo nadaných žiakov postupujúcich zo školských kôl súťaže, v ktorých bolo tento rok celkovo zaregistrovaných 2271 žiakov. „Súťažiaci preverili svoje schopnosti v riešení úloh zameraných na logický, matematický a priestorový úsudok a verbálne myslenie. Na vypracovanie 20 súťažných úloh mali žiaci 90 minút, pričom najkratší zaznamenaný čas na riešenie bol 15 minút (v kategórii A), najdlhšie riešili 1 hodinu a 30 minút (v kategórii B),“ ozrejmil Lukáč, ktorý je zároveň aj autorom celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.
Testovanie finalistov prebiehalo online formou prostredníctvom elektronickej podpory vzdelávania v LMS Moodle. „V tomto e-learningovom kurze bol pre účastníkov olympiády prístupný fixný test s náhodne usporiadanými položkami a možnosťami ich správnych odpovedí. Prvok náhody spolu s kombináciou nastavení priniesli do testu aspekt objektivity a transparentnosti,“ povedal Lukáč. Ako dodal, oproti minulým ročníkom výrazne vzrástol počet správne vyriešených 2 a 3 bodových úloh v oboch kategóriách, čo sú najnáročnejšie úlohy v testovacom súbore Logickej olympiády.

Víťazi v jednotlivých vekových kategóriách:
Kategória A (žiaci 1. – 4. ročníka)
1. miesto Peter Sloboda - Základná škola, Kubranská 80, Trenčín
2. miesto Sabina Mikušiaková - Základná škola, Ul. čs. brigády 4, Liptovský Mikuláš
3. miesto Samuel Slamka - Základná škola, Benkova 34, Nitra
 
Kategória B (žiaci 5. – 9. ročníka ZŠ a osemročných gymnázií do 15 rokov):
1. miesto Veronika Jakabová - Gymnázium, Alejova 1, Košice
2. miesto Andrej Straube - Súkromné gymnázium pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním CENADA, Majerníkova 60, Bratislava
3. miesto Šimon Vrtiel - Základná škola, Slnečná 168/28, Námestovo

****
Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov je jediná súťaž pre intelektovo nadaných žiakov na Slovensku. Počas desiatich rokov sa do súťaže prihlásilo viac ako 23 000 intelektovo nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov.

Anna Polačková
 

Vyberte región